Військові втрати

black smoke coming from fire

Сьогодні 540-й день повномасштабної війни росії проти України. Ворог знищує наші міста, руйнує промисловість, перетворює родічі землі на непридатні та небезпечні для використання. Та найгірше – вбиває цивільних громадян та військових. Втрати з кожного боку офіційно приховуються із цілком зрозумілих причин. Наприклад, у вересні 2022 року росіяни оприлюднили власні втрати на рівні менше 6 тисяч. Натомість наше міністерство оборони називало майже вдесятеро більше число – 55100. Хто ж більше правий?

Науковці здатні приблизно оцінити правдивий стан ситуації за відкритими даними і з використанням математичних моделей. Вони зібрали 4609 звітів про результати зіткнень з різних джерел, на основі яких побудували статистичну модель. У ній намагалися врахувати узгодженість втрат різного типу (поранені, загиблі, втрати техніки тощо) та тенденцію занижувати власні втрати та перебільшувати ворожі. Деталі можна почитати у першоджерелі, а ми наведемо головні висновки.

Аналіз зроблено станом на рік від початку вторгнення – 23 лютого 2023.

Втрати росіян суттєво переважають наші – 76687 проти 17223.

Суттєво вищим також є співвідношення поранених до загиблих в росіян – 4.9:1 проти 2.9:1.

Росіяни суттєво занижуть власні втрати в оційних повідомленнях – на рівні 30%. Також вони перевищують наші втрати – більш як вчетверо. Що цікаво, автори не виявили тенденції спотворювати інформацію в наших офіційних повідомленнях.

Наші повідомлення про втрати росіян також завищені, приблизно вдвічі. Проте, 95% довірчий інтервал включає і 100% акуратність.

Як ми казали, кожна сторона приховує справжню статистику втрат. Проте в наш час важко щось повністю приховати. Зокрема, ніхто не може заборонити проводити подібний науковий аналіз та оприлюднювати його результати. Та чи справді автори видали військові секрети? Скоріш за все, лише підтвердили, що офіційні українські повідомлення ближчі до істини. Кожне наведене вище число є результатом моделювання та статичного оцінювання. Рівень його достовірності можна оцінити за пригаданим вище довірчим інтервалом – це межі, в яких міститься справжнє значення, із 95% вірогідності. I вони тут дуже широкі. Наприклад, стосовно співвідношення ворожих та наших страт середня оцінка 5.53 до 1, проте межі довірчого інтервалу від 1.6 до 14.5. Маємо надію, що справжній покажник ближчий до останнього.

Наприкінець зауважимо, що оцінка ситуації станом на вересень до початку активних наступальних дій України, постачання нового озброєння та інших чинників, які здатні суттєво вплинути на статистику війни.

Джерело: Radford BJ, Dai Y, Stoehr N, Schein A, Fernandez M, Sajid H. Estimating conflict losses and reporting biases. Proc Natl Acad Sci U S A. 2023 Aug 22;120(34):e2307372120. doi: 10.1073/pnas.2307372120

2 відповіді до “Військові втрати”

  1. […] огляди свіженьких наукових статей. І от, знову нагода. Цікавий матеріал про те, як вчені оцінюють наші втрати та втрати […]

  2. […] ми розповідали, як наука оцінює співвідношення наших та ворожих […]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *