Нова функція мозочка

Мозочок – невелика, порівняно окрема частина головного мозку, розташована позаду стовбура під півкулями великого мозку. Його поверхня вкрита корою, яка формує численні розгалужені складки, структура яких на перерізі обумовлює ліричну назву – arbor vitae, дерево життя.

А от спосіб галуження насправді більше нагадує не насінні дерева, а пагони папоротей. Незважаючи на невеликі розміри, у мозочку більше половини нервових клітин, що містяться в мозку.

Важливою та найбільш вивченою і відомою функцією мозочка є участь у керуванні рухів. Він не потрібен для самої здатності виконувати усвідомлені, контрольовані рухи, але критично важливий для їхньої точності. Проте, цим його участь в роботі мозку не обмежується. Останні роки увага дослідників прикута до немоторних функцій мозочка.

Автори виявили новітню немоторну функцію мозочка. Виявилося, що він бере участь у емоційному збагаченні епізодичних спогадів (про факти та події). Не новина, що емоційно забарвлені події запам’ятовуються краще, адже емоція – це ознака біологічної значущості чогось для нас. Робота з емоційно насиченою інформацією супроводжується збільшенням ступеня взаємодії мозочка (на рисунку червоний) із префронтальною корою (планування та контроль поведінки), мигдалиною разом з гіпокампом (емоції та пам’ять), а також рядом інших регіонів (зелені структури).

Дані щодо участі мозочка в процесах емоційного запам’ятовування може виявитися корисними для розуміння психіатричних розладів, наприклад посттравматичного стресового або ж аутистичного спектру.

Джерело: Fastenrath M, Spalek K, Coynel D, Loos E, Milnik A, Egli T, Schicktanz N, Geissmann L, Roozendaal B, Papassotiropoulos A, de Quervain DJ. Human cerebellum and corticocerebellar connections involved in emotional memory enhancement. Proc Natl Acad Sci U S A. 2022 Oct 11;119(41):e2204900119. doi: 10.1073/pnas.2204900119

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *