Ковідна глюкоза

Глюкоза є головним джерелом енергії для наших клітин, а регуляція її концентрації у крові – один з ключових процесів підтримки гомеостазу. Мало глюкози – не вистачатиме енергії, багато – теж погано. Останній стан відомий як гіперглікемія та трапляється в людей з діабетом. Його симптомами є спрага, більш часті позиви до сечовипускання, відчуття втоми, розлади зору тощо.

Нещодавнє дослідження показало, що від 3 до 5% нових випадків цукрового діабету можуть бути наслідками ковіду. Поки що результат ґрунтується на статистиці, а про механізми нічого не відомо.

А у іншому дослідженні показано, що вірус SARS-CoV-2 має здатність безпосередньо впливати на клітини печінки та збільшувати рівень глюкози у крові. У нормі клітини печінки є депо надлишкової глюкози, отриманої з їжі: тут вона перетворюється на полімерну сполуку – глікоген. В разі потреби глікоген розщеплюється, а утворена глюкоза вивільняється у кров. Коли ж потреби організму в енергії надто великі, глюкозу можна синтезувати і з інших, ніж вуглеводи, сполук. Головним чином це жири, але якщо все геть погано, “в топку” можуть йти і амінокислоти з білків. Такі реакції називаються глюконеогенезом (тобто синтез глюкози “з нуля”). Саме їх і стимулює SARS-CoV-2. Це може супроводжуватися гіперглікемією, яка нічого гарного для організму не дає.

Важливо, що таке втручання у обмін глюкози не було пов’язаним із діабетом. Порівняно гарною новиною є те, що проникнення вірусу у гепатоцити не супроводжується їхньою загибеллю. Інакше б наслідком ковіду були б гепатити або цироз.

Джерела: Barreto EA, Cruz AS, Veras FP, Martins R, Bernardelli RS, Paiva IM, Lima TM, Singh Y, Guimarães RC, Damasceno S, Pereira N, Alves JM, Gonçalves TT, Forato J, Muraro SP, Souza GF, Batah SS, Proenca-Modena JL, Mori MA, Cunha FQ, Louzada-Junior P, Cunha TM, Nakaya HI, Fabro A, de Oliveira RDR, Arruda E, Réa R, Réa Neto Á, Fernandes da Silva MM, Leiria LO. COVID-19-related hyperglycemia is associated with infection of hepatocytes and stimulation of gluconeogenesis. Proc Natl Acad Sci U S A. 2023 May 23;120(21):e2217119120. doi: 10.1073/pnas.2217119120

Naveed Z, Velásquez García HA, Wong S, Wilton J, McKee G, Mahmood B, Binka M, Rasali D, Janjua NZ. Association of COVID-19 Infection With Incident Diabetes. JAMA Netw Open. 2023 Apr 3;6(4):e238866. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2023.8866

Головне зображення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *