Гарно спати!

Інколи звичайні фізіологічні функції виявляються незвичними за суттю. Наприклад, гикавка до останнього часу була незрозумілим феноменом, аж доки учені не знайшли, що це рудимент вкрай важливої рефлекторної реакції викидання з травних шляхів випадково поглинутого повітря, що заважав нашим рибоподібним предкам нормально плавати.

Сон є важливою та неодмінною складовою нашого життя, а його якість має істотний вплив на стан людини. Зазвичай ми спимо вночі і тривало, але протягом цього часу можемо інколи просинатися. Такі пробудження характеризуються різкими змінами в діяльності центральної нервової системи, що можна спостерігати за допогою електроенцефалографії (ЕЕГ). Це збудження може виникати спонтанно під дією практично будь-яких сенсорних подразників достатньої величини. При цьому спостерігається синхронна активація вегетативної та дихальної систем, підвищення частоти серцевих скорочень, артеріального тиску тощо, які згодом минають. Такі короткочасні сплески вегетативної діяльності не мають чіткої фізіологічної функції, а їхні механізми залишаються не повністю зрозумілими.

Спонтанне пробудження пов’язане з тахікардією (прискореним серцебиттям) та змінами артеріального тиску, що є неадекватними фізіологічним потребам. Дослідники виявили, що швидку, стійку та структуровану тахікардію викликають акти ковтання. Початок тахікардії узгоджувався в часі зі змиканням голосових зв’язок – першої стадії цього акту. Повторювані акти ковтання збільшують тахікардію внаслідок сумації, а як наслідок цього зростає кров’яний тиск. При цьому, цей ефект проявляється в станах неспання, сну та пробудження.

Описані реакції є важливими ланками захисту дихання. В силу еволюційних процесів травна та дихальна системи хордових анатомічно та функціонально пов’язані. Ковтання та дихання є анатомічно несумісними – коли ми ковтаємо, надгортанник перекриває вхід у дихальні шляхи. Інакше виникає ситуація “пішло не в то горло”.

Новітні результати показують функціональний зв’язок між епізодичними, мимовільними захисними рефлексами дихальних шляхів, особливостями перебігу сну та ступенем притомності, а також роботи серцево-судинної системи у здорових людей.

Джерело: Burke PGR, Carter SG, Knapman F, Patti J, Butlin M, Gandevia SC, Butler JE, Eckert DJ, Bilston LE. Nocturnal swallowing augments arousal intensity and arousal tachycardia. Proc Natl Acad Sci U S A. 2020 Apr 14;117(15):8624-8632. doi: 10.1073/pnas.1907393117

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *