Закономірності старіння мозку

Старіння є неуникним процесом. Проте, його швидкість може бути різною. Фізіологічний стан людей одного віку може істотно різнитися, на що впливають як генетичні особливості, так і фактори середовища. Тому науковці ввели поняття біологічного віку. Він може випереджати календарний (і це не добре), а може навпаки. Звісно, універсального та точного алгоритму визначення біологічного віку не існує, у його основі лежать статистичні дані по багатьом людям.

Дослідники проаналізували особливості будови головного мозку людей із величезної бази UK Biobank. Як це сьогодні модно, на цих даних (5000 людей) вони натренували штучний інтелект та побудували статистичну модель старіння мозку. Цю модель застосували до більшої вибірки – 12 тис. людей. На основі порівняння її результатів із календарним віком визначили параметр “відносний вік мозку”: 100% – співпадіння біологічного та календарного, більше – прискорене старіння, менше – уповільнене. Далі вони зіставили ці результати із відомостями про спосіб життя обстежуваних людей.

Не дивно, що відносний вік мозку (ВВМ) негативно корелював із рівнем інтелекту. Іншими словами, швидше старіння пов’язане із меншим інтелектом (зауважимо, що мова не про вік, і ми не говоримо про причинно-наслідкові зв’язки). Позитивно ВВМ виявився пов’язаним із тютюнопалінням: в людей, які ніколи не курили, вік мозку був меншим за календарний, натомість, в курців біологічний вік випереджав його у середньому на 7 місяців. Трохи менше – “лише” 5 місяців – мозку додавало регулярне вживання алкоголю.

Ці ефекти були дозо-залежними. Якщо кількість викурених пачок цигарок в день помножити на стаж паління в роках, то кожен такий пачко-рік додає мозку 11 днів. А кожен додатковий грам чистого алкоголя на день додає тиждень.

Дослідники проаналізували, чи є в ВВМ генетичне підґрунтя. У найбільшому ступені із цим параметром виявилася пов’язаною структура 17 хромосоми, а саме гену MAPT. Він кодує тау-білок (Microtubule associated protein tau), який має різноманітні функції, а його ушкодження асоційоване із хворобами Альцгеймера та Паркінсона.

Джерело: Ning K, Zhao L, Matloff W, Sun F, Toga AW. Association of relative brain age with tobacco smoking, alcohol consumption, and genetic variants. Sci Rep. 2020 Jan 30;10(1):10. doi: 10.1038/s41598-019-56089-4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *