Коли котику болить

Якщо в нас щось болить, це погано. Проте, біль сам по собі як механізм є важливим і корисним, адже він інформує нас про проблеми в організмі. Якщо людина може повідомити лікаря про те, де і як болить, голосом, то із домашніми тваринами є проблема.

Зокрема, часто недооцінюють больові синдроми в котів. У порівнянні із собаками вони менш очевидно для нас демонструють ознаки болю. Ветеринари значно рідше прописують котам знеболювальні, у порівнянні із собаками. Але, певно, біль у них трапляється з тією ж частотою.

Дослідники проаналізували зовнішній вигляд та поведінку 55 котів. Частина з них відчувала біль, їм давали знеболювальні, і продовжували моніторити поведінку. На основі порівняння були виявлені п’ять головних ознак, що корелювали із больовими відчуттями: позиція вух, форма очей, видовженн морди, положення вусів та голови. На основі цих результатів розроблено котячу шкалу – Feline Grimace Scale (FGS). Показано, що вона є валідним та зручним інструментом для оцінки рівня болю в котів, що може використовуватися як в наукових дослідженнях так і ветеринарній практиці.

Джерело: Evangelista MC, Watanabe R, Leung VSY, Monteiro BP, O’Toole E, Pang DSJ, Steagall PV. Facial expressions of pain in cats: the development and validation of a Feline Grimace Scale. Sci Rep. 2019 Dec 13;9(1):19128. doi: 10.1038/s41598-019-55693-8

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *