Як мозок працює над помилками

Мозочок – порівняно невелика частина головного мозку, розташована позаду стовбура. Його поверхня сформована сірою речовичною, що формує кору, а вглибині є кілька ядер. Найбільш відомою його функцією є регуляція рухів. Він отримує інформацію від моторної кори про сформовану програму дій, а також від м’язів про результат її виконання. На основі порівняння цих потоків формуються коригуючі команди. Завдячуючи цьому, наші рухи є точними. Ураження мозочка не супроводжується паралічем, але координація рухів істотно страждає.

У останні роки з’являється все більше відомостей щодо інших функцій мозочка. Дослідники вивчали у мавп активність головних клітин кори мозочка – нейронів Пуркіньє. Під час експерименту тваринам пред’являли абстрактні зображення, у відповідь на які вони повинні були натиснути на праву або ліву кнопку. Кожне з зображень було асоційоване із правою чи лівою кнопкою. Якщо тварина робила вірний вибір, її винагороджували смачним соком. Виявилося, що деякі нейрони Пуркіньє збуджувалися за умов невірного вибору, натомість інші – лише за вірного. Така активація не була пов’язаною із руховою активністю або сенсорними подіями. Що більш цікаво, такий сигнал про помилку зменшувався по мірі навчання і зовсім не реєструвався у тварин, що добре навчилися виконувати завдання.

Добре відомо, що ми вчимося як на успіхах, так і на помилках. Раніше ці дві схеми навчання відносили до різних мозкових структур. Але новітні дані вказують, що у мозочку присутні обидві з них. Також, мозочок генерує сигнал про помилки не лише щодо моторних програм, а й щодо когнітивних параметрів під час навчання. Ймовірно, що його робота потрібна для більш швидкого та ефективного навчання.

Джерело: Sendhilnathan N, Semework M, Goldberg ME, Ipata AE. Neural Correlates of Reinforcement Learning in Mid-lateral Cerebellum. Neuron. 2020 Apr 8;106(1):188-198.e5. doi: 10.1016/j.neuron.2019.12.032

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *